Signály těla při nedostatku vitaminu C

24.10.2024 Lea Novotná Zdraví

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je esenciální živina, kterou si naše tělo nedokáže samo vyrábět. Je proto důležité, abychom jej získávali z naší stravy. Tento vitamin hraje v těle klíčové role, včetně podpory imunitního systému, tvorby kolagenu, absorpce železa a ochrany buněk před oxidačním stresem. Přestože je nedostatek vitaminu C v dnešní době vzácný, stále existují případy, kdy lidé nepřijímají dostatečné množství tohoto vitaminu, což může vést k různým zdravotním problémům.

Vše je pomalé

Jedním z prvních signálů těla, že mu chybí vitamin C, je únava a slabost. Vitamin C je důležitý pro energetický metabolismus, a pokud ho tělo nemá dostatek, může člověk pociťovat únavu i po dobrém spánku. Pokožka může také ukazovat příznaky nedostatku. Vzhledem k tomu, že vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, může jeho nedostatek vést k suché a hrubé pokožce. Kolagen je klíčový protein, který pomáhá udržovat pokožku pružnou a zdravou.

Časté krvácení

Dalším signálem jsou problémy s dásněmi. Lidé s nedostatkem vitaminu C mohou zaznamenat krvácení z dásní nebo je mít neobvykle oteklé a červené. Vitamin C má roli při udržování zdraví ústních tkání, a jeho nedostatek může vést až ke vzniku onemocnění, jako je kurděje. Ačkoli se může zdát kurděje jako historická nemoc, stále se mohou vyskytnout u lidí se závažným nedostatkem vitaminu C.

Snížená schopnost hojení ran je dalším příznakem, který může naznačovat nedostatek vitaminu C. Kolagen je nezbytný pro proces hojení, a bez něj se rány mohou hojit pomaleji nebo nedostatečně. Navíc oslabený imunitní systém může zvýšit riziko infekcí, protože vitamin C pomáhá chránit tělo před patogeny.

Zdroje vitaminu C

Existují četné potravinové zdroje vitaminu C, které mohou pomoci zajistit jeho dostatečný příjem. Nejenom citrusové plody, jako jsou pomeranče a grapefruity, jsou bohaté na vitamin C, ale také zelenina jako paprika, brokolice, růžičková kapusta a špenát. Dalšími zdroji jsou jahody, kiwi a papája. Pestrost stravy je klíčem k přirozenému získávání vitaminu C.

Udržování adekvátní hladiny vitaminu C není jen otázkou prevence negativních příznaků, ale může také výrazně přispět k celkovému zdraví a pocitu pohody. Pokud si nejste jisti, zda přijímáte dostatek vitaminu C, je vhodné zvážit konzultaci s lékařem nebo odborníkem na výživu, který vám může poskytnout individualizované rady.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225480/, www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7296342






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat