Zdravé karbanátky z červené řepy

Červená řepa je jednou z nejzdravějších zelenin, která nabízí řadu výhod pro naše tělo. Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty a navíc má nízký obsah kalorií. Pokud hledáte způsob, jak začlenit tuto superpotravinu do svého jídelníčku, zkuste si připravit zdravé karbanátky z červené řepy. Tyto karbanátky jsou nejen výživné, ale i velmi chutné a vhodné pro vegetariány i vegany.

Ingredience

  • 2 středně velké červené řepy
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek ovesných vloček (nebo pohankové mouky pro bezlepkovou variantu)
  • 1/2 šálku vařených čoček nebo cizrny (volitelné, pro zvýšení bílkovin)
  • 1 lžíce lněného semínka namočeného v 3 lžících vody (nebo 1 vejce pro neveganskou variantu)
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje na smažení

Postup

1. Příprava zeleniny

Nejdříve je třeba připravit zeleninu. Omyjte červenou řepu a mrkev, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Nakrájejte cibuli nadrobno a prolisujte česnek. Pokud používáte čočku nebo cizrnu, ujistěte se, že jsou dobře uvařené a měkké.

2. Smíchání ingrediencí

V míse smíchejte nastrouhanou červenou řepu, mrkev, cibuli, česnek a vařenou čočku nebo cizrnu (pokud ji používáte). Přidejte ovesné vločky nebo pohankovou mouku, které pomohou spojit těsto dohromady. Pokud připravujete veganskou variantu, smíchejte lněné semínko s vodou a nechte pár minut nabobtnat, poté přidejte do směsi. V opačném případě přidejte vejce.

3. Dochucení

Do směsi přidejte koření – kmín, sladkou papriku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně promísily a vytvořily jednolité těsto. Pokud je směs příliš řídká, přidejte více ovesných vloček nebo mouky. Naopak, pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody.

4. Tvarování karbanátků

Z připraveného těsta vytvarujte malé karbanátky o průměru přibližně 7 cm a tloušťce asi 1 cm. Ujistěte se, že jsou všechny karbanátky stejně velké, aby se smažily rovnoměrně.

5. Smažení

Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni. Vložte karbanátky na pánev a smažte je z obou stran přibližně 5 minut nebo dokud nejsou zlatavé a křupavé na povrchu. Pokud chcete karbanátky připravit zdravěji, můžete je také péct v troubě při 200 °C asi 20–25 minut, dokud nejsou zlatavé a propečené.

6. Servírování

Karbanátky z červené řepy podávejte horké, ideálně s čerstvým salátem, jogurtovým dipem nebo pečenými bramborami. Jsou skvělou alternativou k tradičním masovým karbanátkům a zároveň bohatým zdrojem živin.

Zdravé karbanátky z červené řepy jsou skvělým způsobem, jak si dopřát výživné a chutné jídlo, které je bohaté na vitamíny a minerály. Tento recept je snadný na přípravu a poskytuje tělu mnoho prospěšných látek, které podporují zdraví. Červená řepa je skvělým zdrojem vlákniny, železa a antioxidantů, a její zahrnutí do stravy může pomoci posílit imunitní systém a zlepšit celkovou kondici.

Zdroj: názor autora






Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat