Bramborové chipsy jsou jednou z nejvíce toxických potravin na světě

08.08.2024 Lea Novotná Zdraví

Bramborové chipsy jsou oblíbenou pochoutkou, kterou najdete téměř v každé domácnosti. Křupavé, slané a návykové, jsou často volbou při sledování televize, oslavách nebo jako rychlý snack na cestách. Avšak tato zdánlivě neškodná dobrota skrývá temnou stránku, kterou si mnoho lidí neuvědomuje. Odborníci varují, že bramborové chipsy mohou patřit mezi nejvíce toxické potraviny, a to díky několika faktorům, které jsou spojeny s jejich výrobou a složením.

Akrilamid: Tichý zabiják

Akrilamid je chemická látka, která se tvoří při pečení nebo smažení potravin s vysokým obsahem škrobu při vysokých teplotách. Bramborové chipsy jsou přímo ukázkovým příkladem potraviny, která je bohatá na tuto látku. Studie prokázaly, že akrilamid je potenciálně karcinogenní a může způsobovat poškození nervového systému. Přestože se odborníci snaží snižovat jeho množství ve výrobcích, úplné odstranění této látky z chipsů je téměř nemožné (1).

Nadměrné množství soli

Bramborové chipsy jsou doslova nabité solí. Nadměrná konzumace soli je spojována s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárními problémy a dalšími zdravotními komplikacemi. Mnoho lidí však neví, že pouze několik porcí chipsů může snadno překročit doporučený denní příjem soli, což vede k dlouhodobým zdravotním rizikům (2).

Nasycené tuky a trans tuky

Kromě soli jsou bramborové chipsy bohaté na nasycené tuky a trans tuky, které jsou škodlivé pro srdce. Pravidelná konzumace těchto tuků může zvyšovat hladinu "špatného" LDL cholesterolu, což přispívá k tvorbě plaku v cévách a zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Trans tuky jsou navíc spojovány se zánětlivými procesy v těle a mohou ovlivňovat hladinu inzulinu.

Přítomnost umělých přísad

Chipsy často obsahují umělé přísady, jako jsou konzervanty, barviva a dochucovadla, které mohou mít negativní vliv na zdraví. Tyto látky mohou být pro některé jedince dráždivé a přispívat k alergickým reakcím nebo jiným zdravotním problémům. Z dlouhodobého hlediska se hromadí v těle a mohou mít toxické účinky (3).

Prázdné kalorie

Bramborové chipsy jsou typickým příkladem potraviny s "prázdnými kaloriemi" – obsahují vysoký počet kalorií, ale téměř žádné živiny. Jejich konzumace může přispívat k přibývání na váze, což je rizikový faktor pro mnoho chronických onemocnění, včetně obezity, cukrovky 2. typu a dalších metabolických poruch (4).

Bramborové chipsy mohou být lahodné a návykové, ale skrývají v sobě potenciální zdravotní rizika. Akrilamid, vysoký obsah soli, nasycené a trans tuky, umělé přísady a prázdné kalorie činí z chipsů potravinu, kterou bychom měli konzumovat s mírou, nebo se jí úplně vyhnout. Pokud si přejete chránit své zdraví, je rozumné nahradit tuto pochoutku zdravějšími alternativami, jako jsou například pečené zeleninové chipsy nebo ořechy.

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Potato_chip, (2) www.npr.org/2021/03/03/972747664/there-are-so-many-flavors-of-potato-chips-hooked-looks-at-why?t=1628077214795, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486204/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523237478?via%3Dihub






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat